INFORMATIE

Autonoom fotograaf Henriëtte Houtsma – van Donkersgoed (1971) werkt zowel in opdracht als aan eigen werk. Zij heeft in 2011 de opleiding fotografische vormgeving afgerond en inmiddels meerdere nationale en internationale erkenningen gekregen. Henriette werkt vanuit haar fotostudio Photovota in Putten, en is aangesloten bij de Dutch Photographers (Dupho).

 

Beelden die raken

Als positief mens, niet bang voor het onbekende, gaat ze graag een uitdaging aan. Het is te zien in haar werk. Weet vooraf precies wat ze wil, en laat zich vervolgens graag verrassen – bijna overrompelen – door het onverwachte, het niet geplande. Het levert indrukwekkend materiaal.In combinatie met de passie die ze in haar werk weet te leggen, ontstaan beelden die raken. Beelden die doen herkennen, vereenzelvigen, emotie weten op te roepen.

 

De verrassing!

Toch ontbreekt de vrolijke noot niet. ‘Het mag luchtig’, aldus Henriette. En over haar werk: ‘Vaktechnisch goed beeldmateriaal, waarmee ik een knipoog geef’. Een nuchtere benadering van werk dat absoluut meer in zich heeft. Henriette laat het graag aan de ander over, laat hierin vrij. Zoals zij zelf ook graag vrijgelaten wordt en haar creativiteit de vrije loop laat. Dan ontstaat er een zekerheid: dat in beeld komt wat in beeld moet komen. Op bedoelde, maar mogelijk ongekende wijze. En dus verrassend.

 

Het moment

Het vangen in een beeld, het stil houden in het moment, terwijl de tijd zo vluchtig is, het is haar kracht. Op het juiste moment, net dát vastleggen wat ertoe doet. Dat voor iedereen anders is. ‘Dat mijn werk mensen raakt, vind ik een bijzonder mooie gewaarwording.’ Henriette erkent het voorrecht dit werk te kunnen doen.

 

Awards

2016, Anna, honnorable mention Ipa Awards - portrait

22014, pink lady food photographer 2014 – an apple a day

2013, uit de serie paardenmeisjes honorable mention – one shot one world

2013, art in spice, honorable mention IPA awards – abstract

2013, Ei, honorable mention IPA awards – food advertising

2013, Anna, honorable mention IPA awards – portrait

2012, serie Time Travelers, Honorable mention IPA awards – people other

2011, serie Ruis, nominatie PANL awards – studentenwerk

2011, serie Puppet, Honorable mention IPA awards – special places

2010, serie Bugs Wishes, honorable mention IPA awards – self promotion 

 

Exposities

2017 Nationale kunstdagen

2015 Corlear Nijkerk

2013 Galerie Polhuus Nijkerk

2012 Gemeentehuis Apeldoorn

2012 Galerie Volkshuis Leiden

2012 Gemeentehuis Putten

2011 Noorderlicht fotofestival

2010 Trebinje familieproject

2010 - 2017 Atelierroute Putten